CLOSE
RooomdecoTel: 0707-290708 Mail: eva[A]evablixman.se Hemsida: evablixman.se

Del 4 - Giardia.


2019-07-19


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Del 4 - Giardia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En olycka kommer sällan ensam brukar man ju säga, det stämde ganska bra in hos oss. Nu kommer jag knappt ihåg allt som strulade, det värsta var ju hela tiden att hundarna inte mådde bra. Men tvättmaskinen gick sönder, torktumlaren också sen gick även något sönder i bergvärmepumpen. Jag råkade bita sönder en tand.. 😳 Tillslut blev man ju nästan rädd för vad som kommer härnäst?
 
 
 
 
 
 
 
 
11 april - Veterinären ringde och jag fick svar på avföringsproverna som vi hade lämnat in tidigare. Hundarna bar på en parasit som heter Giardia. 😱 Veterinären och jag hade ett ganska långt samtal där hon bl.a. berättade att vi måste behandla med Axilur i 5 dagar och att det är väldigt viktigt att sanera bostaden och att hundarna skulle badas ordentligt flera gånger under behandling. Hon berättade också att Giardia även kan smitta oss människor. 😳 Hon bad mig att gå in och läsa mer på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA om Giardia.
Och där står svaren som jag hade sökt efter i så många månader. 😔
"Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25-30 procent av friska valpar utskiljer Giardia."
"Giardia förekommer både hos friska och sjuka djur. Symtom visar sig framför allt i form av intermittent diarré och viktminskning, framför allt hos unga individer i uppfödningsmiljöer där djurtätheten är hög. Parasiten uppträder ofta som en opportunist, det vill säga symtom kan uppträda i samband med stress, plötsliga foderbyten eller tarmstörningar av andra orsaker."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag kontaktade uppfödaren (hade haft kontakt med henne vid flera tillfällen tidigare angående Milou men hon tyckte aldrig att vi behövde åka till veterinären med honom) för att berätta vad proverna visade, att hundarna bar på parasiten Giardia och att vi måste behandla dom med Axilur. Då Milou kommer därifrån och har burit på denna parasit sedan den dagen då han flyttade hem till oss den 23 november tyckte jag det var viktigt att hon fick veta. För med största sannolikhet finns även parasiten bland hennes 17 hundar. Jag visste sedan tidigare att Milou inte blivit avmaskad med Axilur utan bara Milbemax. Uppfödaren ville göra mig uppmärksam på att hundarna kan reagera dåligt på Axilur, men sa att oftast går det bra. Jag berättade då att det inte fanns några andra alternativ mot denna parasit och blev då lite förvånad när hon inte verkade känna till detta. Tänker att det borde vara viktigt att känna till (och behandla!) då 25-30 procent av friska valpar bär på parasiten. 😳
 
 
Giardia är en äcklig lömsk parasit som tydligen inte är helt enkel att upptäcka. Utan kan finnas i tarmarna utan att man märker det på sin hund. Parasiten kan överleva länge i miljön och speciellt om det är fuktigt och svalt. Ingen av de veterinärer eller uppfödaren (för den delen) som jag hade haft kontakt med nämnde något om Giardia när jag berättade att Milou blev lös i magen lite då och då. Detta var något helt nytt för mig. Vi fick dessutom stå på oss när vi var med Rudolph hos veterinären, då vi även ville ta flera avföringsprover.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi påbörjade behandlingen samma dag som vi fick provsvaren. Det var enkelt att dosera vilket var bra, det är ju väldigt viktigt att ge rätt dosering. Vi köpte flytande Axilur med en liten graderad spruta till och blandade det i maten, mina hundar har alltid haft stor aptit så det gick jättebra. Annars kan man spruta in i munnen om det funkar bättre. Jag vill också berätta att ingen av mina tre hundar fick några biverkningar alls av Axilur-behandlingen. 🙏 Och Rudolph är den som alltid haft väldigt känslig mage hela sitt liv och äter specialfoder som bara finns att köpa hos veterinär.
 
 
Hundarna blev bättre och jag höll på att städa ihjäl mig, allt som gick att tvätta i maskin tvättades och tumlades. Någon matta slängdes. Golv, lister och trösklar skurades med klorin om och om igen. Tror jag höll på att städa i 5 dagar i sträck. Och hundarna badades fler gånger dessa 5 dagarna. Vi tog nya prover 14 dagar efter avslutad behandling och fick svar att Giardian var borta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25 april - Vi fick tillträde till vår nya lägenhet och började renovera. Vi pendlade mellan Frillesås och Hovås varje dag fram till slutet av maj, renovera lägenheten under dagarna och sen tillbaka för att packa på kvällarna. Fanns ingen tid till något annat, det var riktigt svettigt vill jag lova. Men vi klarade det! 😅 Även om allt inte är riktigt klart här hemma ännu, så behöver vi inte stressa med det utan tar det när vi orkar..
 
 
 
 
 
 
 
 
9 juli - Jag hade märkt av det litegrann på hundarna, men ville inte riktigt tro att det hade kommit tillbaka. Men när Rudolph började kräkas vitt skum igen och fick väldigt ont i magen visste jag att parasiten inte var borta. 😩 Det blev en ny 5-dagars behandling med Axilur och även sanera lägenheten. Jag kan bara hoppas att vi blir av med detta helvete nu. 🙏
 
 
 
Kanske skriver jag mer om det här i ett senare inlägg? För hur allt slutar vet vi ju inte just nu. Vi kan bara hoppas att vi denna gång blivit av med parasiten och att hundarna slipper att få ont i magen mer.
 
 
 
Men det finns även andra problem (?) som jag inte tagit upp, kanske återkommer jag med fler hundinlägg lite senare. Annars hade jag tänkt fortsätta visa er mer av lägenheten. 😌 Tusen tack till er som läst mina inlägg. Tidigare inlägg hittar ni nedan. 😘
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare inlägg:
Del 1 - efterlängtad.
Del 2 - valplyckan?
Del 3 - Rudolph och Lillebror blir sjuka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KRAM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Lena

Oj oj, oj som ni har fått kämpat! Nu håller jag tummar och tår att hundarna är friska och att ni får njuta av sommaren och er nya lägen het. Ha en fin dag!

Svar: Tack snälla Lena :) Önskar dig detsamma!
roomdeco.se

2019-07-19 @ 07:41:23
Postat av: Marie

Men fy vilka månader ni gått igenom...!
Hoppas verkligen det vänder nu ✊🏻♥️

Svar: Tack snälla Marie :) Ja det hoppas vi också.
roomdeco.se

2019-07-19 @ 08:37:35
Postat av: Kristin

Stackars er, vad jobbigt ni har haft det! Hoppas att det vänder nu. Är glad att du har börjat blogga igen,ser fram emot att få se fler bilder från lägenheten. Kram

Svar: Tack snälla Kristin :) Åh vad roligt, ja jag ska bli bättre på att uppdatera bloggen. Kram
roomdeco.se

2019-07-19 @ 12:21:28
Postat av: Pernilla

Tack för du delar med dig! Så sorgligt att ni fick gå igenom allt detta och att det kom tillbaka. Förhoppningsvis går det över nu när du kunde behandla direkt. Vi har också hundar och några har varit sjuka, så jag vet hur jobbigt det är. Vi fick avliva en valp på bara 10 mån (helt annan sjukdom, men vet hur jobbigt det är).
Lämnar inte ofta någon kommentar men läser din blogg. Tack!

Svar: Tusen tack för dina rader. Men fy vad sorgligt att höra om er valp. Måste varit fruktansvärt att gå igenom när den var så ung. Kram!
roomdeco.se

2019-07-19 @ 15:19:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Copyright © Eva Blixman 2014 - 2015